Haluatko tarjota lapsellesi ravitsevaa ja huippulaatuista ruokaa kotimaisista raaka-aineista, joiden viljelyn tavoitteena on parantaa maaperän kasvukuntoa ja lisätä luonnon monimuotoisuutta?
Olisiko kiva kertoa lapselle mielenkiintoista tarinaa siitä, miten tärkeitä pikku pörriäiset ovat esimerkiksi porkkanan kasvattamisessa?
Mitä on Uudistava viljely ja miksi PILTTI on mukana?
Uudistavassa viljelyssä pyritään hiilen sidontaan ja varastointiin maaperään sen sijaan että sitä vapautuisi ilmakehään. Hiilen sitomisella maahan tavoitellaan maaperän parempaa kasvukuntoa ja hyvää satoa.
Olemme yksi edelläkävijöistä edistäessämme uudistavan viljelyn menetelmien käyttöönottoa Suomessa yhteistyöviljelijöidemme kanssa. Haluamme tarjota lastenruoissamme huippulaatuisia kotimaisia raaka-aineita, kuten porkkanaa ja perunaa, ja samalla tukea viljelysmaaperän hyvinvointia ja tuottavuutta.
Tavoitteemme on varmistaa tulevaisuudessakin ravitseva ja huippulaatuinen kotimainen lastenruoka ja antaa tukemme kotimaisille yhteistyöviljelijöillemme. Olemme tukeneet kotimaisia yhteistyöviljelijöitämme uudistavan viljelyn menetelmien käyttämisessä useamman vuoden ajan koulutuksen ja asiantuntijoiden avulla. Tavoitteena on, että kaikki kotimaiset PILTTI-lastenruoan yhteistyöviljelijät käyttäisivät tiloillaan uudistavan viljelyn menetelmiä tulevaisuudessa.
Uudistava viljely on yksi keino, jonka avulla taistellaan ilmastonmuutosta vastaan.
Ilmastonmuutoksen myötä muuttuvat sääolosuhteet tulevat haastamaan kasvien viljelyä. Hankalien sääolosuhteiden vuosina maaperä saattaa köyhtyä, satoja voidaan menettää ja maan kyky sitoa hiiltä voi heiketä. Muutokset tulevat koskemaan meitä kaikkia, myös täällä Suomessa.
Jotta raaka-aineita riittää ruoantuotantoon myös tulevaisuudessa, nykyisiä maanviljelykäytäntöjä täytyy muuttaa, ja näin koko ruoka-ala on ison murroksen edessä.
Uudistavassa viljelyssä pieni on suurta
Uudistavassa viljelyssä keskeisenä osana on hiiliviljely. Menetelmän tavoitteena on hiilen sidonta ja varastointi maaperään sen sijaan, että sitä vapautuisi viljelyn myötä ilmakehään. Samalla pyritään estämään maaperän köyhtymistä ja sadonmenetyksiä hankalien sääolosuhteiden aikana. Hiilen vapautumista pyritään vähentämään muun muassa minimoimalla maanmuokkausta viljelyn aikana sekä peltojen viljelykierrolla. Esimerkiksi perunan ja porkkanan ohella ylläpidetään monipuolista kasvillisuutta (esimerkiksi virnoja, viljoja, apilaa, retikkaa) sekä pyritään pitämään maa vihreänä, aina lumen saapumiseen asti.
Uudistavassa viljelyssä katse on hyvien satojen rinnalla aina myös ympäristössä. Välillä on mentävä aivan ruohonjuuritasolle; olisiko olemassa jokin pörriäinen, joka viihtyisi juuri tämän tilan kasveissa ja samalla suojelisi niitä? Voisiko viljeltävää kasvia auttaa jokin toinen kasvi, jos sen syvälle ulottuvat juuret itse asiassa muokkaavat maaperää ja uudistavat sitä? Tavoitteena on rikas eliöstö maaperässä, kuohkea ja multava maa sekä kasvien runsaat juuristot, jotka hyödyntävät maaperän ravinteet hyvin ja samalla sitovat hiiltä maaperään.
Jokainen maatila ja pelto on ainutlaatuinen niin maaperän, mikroilmaston kuin kasvien monimuotoisuuden osalta. Kahta samanlaista tilaa tai maa-aluetta ei ole, joten samoja viljelymenetelmiä ei voida monistaa joka paikkaan. Yhdellä tilalla loistavasti toimivat menetelmät saattavat toisella tilalla olla tehottomia ja jopa hiiltä ilmakehään vapauttavia. Siksi jokaiselle tilalle etsitään juuri siinä ympäristössä toimivat tavat viljellä.
Uudistavassa viljelyssä ollaan jatkuvan kehityksen ja uudistumisen tiellä, sillä viljelyolosuhteet ja vaatimukset viljelylle muuttuvat jatkuvasti.
Uudistavan viljelyn yhtenä tavoitteena on hiilen sidonta ja varastointi maaperään sen sijaan, että sitä vapautuisi viljelyn myötä ilmakehään.
Uudistava viljelijä on monitaituri
Tämän päivän viljelijät ovat moniosaajia. Uudistavaa viljelyä harjoittavan maanviljelijän on tiedettävä itse viljelyn lisäksi kasveista, maaperästä, alueen eliöstöstä, kemiasta, fysiikasta, sääolosuhteista ja ilmastosta. Kokonaisuuden hallinta ei onnistu ilman palavaa halua ja kiinnostusta paneutua toimivien ratkaisujen löytämiseen.
Avaintekijä on tiedonvaihto sekä viljelijöiden välinen avoimuus ja yhteistyökyky – näiden uudistavan viljelyn edelläkävijöiden on jaettava oppejaan, kuunneltava, kokeiltava ja lainattava välillä työvälineitäänkin oikeiden menetelmien löytämiseksi.
Samuli Leskelä viljelee perunaa PILTTI -lastenruokiin Paavolan tilalla Lohtajalla. Hän jatkoi sukutilalla viljelyä isänsä jälkeen vuonna 2015 ja erikoistui lastenruokaperunaan, joka vaatii tarkkaa laatua ja sitoutumista. Viime vuosina Samuli on perehtynyt uudistavaan viljelyyn parantaakseen peltojensa kuntoa, lisätäkseen hiilensidontaa ja tukeakseen luonnon monimuotoisuutta. Samulin mukaan uudistava viljely on jatkuva oppimismatka, joka ei koskaan tule valmiiksi.
Pekka Vehviläisen tila Siilinjärvellä käyttää uudistavaa viljelyä parantaakseen maaperää ja vähentääkseen ympäristökuormitusta. Uudistavan viljelyn toimintatapoja on Suomen suurimmalla sipulitilalla harjoitettu kymmenkunta vuotta. Sipulia viljellään pelloilla vuoden tai kahden verran, minkä jälkeen kolmen-neljän vuoden ajan maassa kasvaa maanparannuskasveja, joiden tarkoituksena on rikastaa maata ja ehkäistä kasvitauteja. Vehviläisen mukaan uudistava viljelyn tavoitteena on muun muassa säästää vettä, vähentää lannoitteiden tarvetta sekä parantaa energiatehokkuutta.
Tuomas Kausen porkkanatilalla Porin Kyläsaaressa on myöskin siirrytty uudistavaan viljelyn menetelmiin. Riuttan tilan pelloilla viljellään porkkanan ja palsternakan lisäksi punajuurta ja viljoja vuorotellen maanparannuskasvien, kuten heinän, kanssa. Uudistavan viljelyn avulla pellot saavat aikaa palautua, ja sillä tavoitellaan parempaa kasvukuntoa ja hyvää satoa. Vaikka menetelmät ovat olleet käytössä vasta pari vuotta, on Kause jo nähnyt positiivisia vaikutuksia pelloillaan. Hänen mukaansa uudistava viljely tarjoaa kestävän perustan seuraaville viljelijäsukupolville.
Tutustu viljelijöiden tarinoihin täällä.
PILTTI suunnannäyttäjänä – ja viljelijöiden apuna
Haluamme tehdä osamme suomalaisen ruoantuotannon muuttamisessa ympäristöystävällisempään suuntaan. Siksi olemme vuonna 2021 aloittaneet kotimaisten raaka-aineidemme viljelijöiden koulutukset uudistavan viljelyn menetelmiin. Kumppaninamme toimii suomalainen ympäristöalan pioneeri Baltic Sea Action Group (BSAG), jonka kanssa olemme suunnitelleet ja toteuttaneet sipulin-, porkkanan- ja perunanviljelijöille annettavan kattavan ja monivuotisen uudistavan viljelyn koulutuksen. Se koostuu etä- ja lähikoulutuksista, neuvonnasta, tilavierailusta sekä jatkuvasta henkilökohtaisesta tuesta, jotta viljelijät pääsevät eteenpäin uudistavan viljelyn menetelmien käyttöönotossa Suomessa. Ohjelmassa tuomme suomalaiset asiantuntijat ja nykyaikaisen tutkimustiedon lähemmäksi viljelijöitä ja itse viljelyä.
Jatkamme myös vuonna 2025 ja 2026 yhteistyöviljelijöiden kokonaisvaltaista tukemista koulutuksella ja tilakohtaisilla opastuksilla, jotta he kaikki pääsevät eteenpäin uusien viljelytapojen toteuttamisessa.
PILTTI uutuussoseet ovat näkyvä askel uudistavan viljelyn matkalla
PILTTI Uudistavan viljelyn tiloilta Porkkanaa ja perunaa 4 kk sekä PILTTI Uudistavan viljelyn tiloilta Porkkanaa ja palsternakkaa 4kk ovat ensimmäiset tuotteemme, joiden juurekset on viljelty suomalaisilla uudistavan viljelyn tiloilla(*). Nämä tuotteet ovat ensimmäinen konkreettinen askel uudistavan viljelyn tiellä: tuotteiden juurekset tulevat kotimaisilta yhteistyötiloilta, joissa käytetään uudistavan viljelyn menetelmiä.
Molemmat tuotteet ovat herkullisia ja samettisen sileitä pienten vauvojen ensisoseita. Tuotteissa on pehmeää rasvaa ja ne sopivat maistelun aloitteluun lapsille 4 kuukauden iästä alkaen neuvolan suositusten mukaisesti. Ruokaideana isommille lapsille : Voit käyttää tuotteita monipuolisesti myös kotikeittiössä. Kokeile esimerkiksi pannareiden ja keittojen valmistamisessa tuomaan kasvisten makua.
PILTTI Uudistavan viljelyn tiloilta Porkkanaa ja perunaa 4 kk sekä PILTTI Uudistavan viljelyn tiloilta Porkkanaa ja palsternakkaa 4kk
(*) Näitä maatiloja pidetään uudistavina niiden käyttämien uudistavan viljelyn menetelmien tason perusteella. Tällä hetkellä ei ole olemassa ulkopuolista, riippumatonta standardia uudistavalle maataloudelle, joten toteutusta mitataan PILTTIn kehittämällä Farm Assessment Tool (F.A.T.) -arviointityökalulla. Suomalaisille juureksille tarkoitettu F.A.T. -arviointityökalu on kehitetty yhteistyössä BSAG:n kanssa.