Vaikka pikkuinen ruokailija kasvaa isoksi, säännölliset ruokailurutiinit ovat edelleen tärkeitä. Hyvät ruokailutottumukset luodaan lapsuudessa ja ne kantavat vielä aikuisenakin. Monet taaperoikäisistä lapsista suhtautuvat jossain vaiheessa uusiin ruokiin ja makuihin varauksella. Vaihe voi kestää kuukausia tai jopa vuosia, ja vanhemmilta vaaditaankin usein kärsivällisyyttä tutustuttaa lapsi jatkuvasti uusiin makuihin.
Olet ehkä jo aloittanut erilaisten ruokien tarjoamisen ja saattanut huomata, että joskus lapsen täytyy maistaa uusia makuja useamman kerran, ennen kuin ruoka alkaa maistumaan. Älä siis luovuta vielä ensimmäisten maistelukertojen jälkeen! Tärkeintä on luoda ruokailusta mukava yhteinen hetki.
Ateriahetken tulisi olla perheen yhteistä rentoa aikaa ilman television tai iPadin melua. Kun tarjolla on uusia ruokamakuja kokeile tarjota samalla myös sellaisia vaihtoehtoja, joista lapsesi pitää.
Ateriahetken tulisi olla perheen yhteistä rentoa aikaa
Kokeilkaa uusia makuja yhdessä ja puhukaa ruoan mausta ja ulkonäöstä. Samalla lapsi voi harjoitella uusia sanoja ja puhumista. Kehu lastasi joka kerta kun hän kokeilee uutta ruokaa, vaikka hän söisi vain osan ruoasta tai maistaisi vain pienen suullisen verran. Älä syytä lasta, jos hän ei suostu syömään.
Vinkkejä iloisen ateriahetken luomiseen:
- Sinä päätät mitä tarjotaan, mutta lapsesi päättää kuinka paljon hän syö.
- Esittele vain yksi uusi ruoka kerrallaan
- Pyrkikää tekemään ateriasta perheen yhteinen hetki niin usein kuin mahdollista.
- Älä palkitse epämieluisien ruokien syömistä herkuilla.
- Tarjoa uusia ruokia uudelleen ja uudelleen, ainakin 10 kertaa tai jopa useamminkin.
- Anna pienten kotikokkien nauttia myös ruuanlaitosta.
- Tee ruokailuhetkistä hauskoja ja rohkaise lastasi syömään itse.