Maaret Kallio: Arki on parasta lapsellesi

Moni vanhempi kokee painetta siitä, että oma lapsiperhearki ei ole täydellistä.

Kodin pitäisi olla tyylikkäästi sisustettu ja aina siisti, lasten ja vanhempien trendikkäästi puettuja ja soseen alusta asti itse valmistettua. Lisäksi pitäisi ehtiä panostaa uraan, kuntoiluun, lasten harrastuksiin ja perheen yhteiseen matkusteluun.

Oikea elämä ei kuitenkaan ole Instagramissa. Maaret Kallion mukaan armollisemman arjen viisaus löytyy keskinkertaisesti ja huonostikin tehdyissä asioissa.

Riman laskeminen on tärkeä taito.

Pohdi, mikä on tärkeää tehdä hyvin ja mihin haluatte keskittyä perhearjessa. Mutta mieti vähintään yhtä tarkoin, mitä kaikkea voi tietoisesti hoitaa seiskankin suorituksella.

Mikä lapselle on tärkeää?

Palaa mielessäsi omaan lapsuuteesi. Mikä siellä oli arvokkainta? Olivatko ne merkkivaatteet ja kodin siisteys – vai kenties pienet arkiset asiat? Lomamatkat ovat toki virkistäviä, mutta jokapäiväiset rutiinit ja ennakoitavuus ovat lapselle paljon merkityksellisempiä. Ne rakentavat perusturvaa, joka on erikoisuuksia suurempaa.

Lapsen kannalta hyvään elämään tarvitaan loppujen lopuksi vain vähän: aikaa, rakkautta ja turvaa. Kun arjessa on tarpeeksi väljyyttä, lapset ehtivät kertoa murheensa, tasata suuttumuksensa ja kaivautua kainaloon. Mielipahakin kuuluu elämään. Turvallisuus syntyy siitä, että lapsi voi näyttää tunteitaan laidasta laitaan ja saa niissä tukea vanhemmiltaan.

Hyvään elämään tarvitaan loppujen vain vähän: aikaa, rakkautta ja turvaa.

Helli lasta – mutta myös itseäsi

Lapsi ei opi vain siitä, miten kohtelet häntä, vaan myös siitä, miten kohtelet itseäsi. Kun vanhempi voi hyvin, voi lapsi huokaista helpotuksesta. Kuulostele kuormittuneisuuttasi ja ota aikaa myös itsellesi. Vanhemmallakin on rajansa ja tarpeensa.

Älä stressaa siitä, että elämä ei ole täydellistä. Hyvä arki on parasta, mitä voita tarjota lapsellesi. Jätä aikaa myös ilolle ja leikille. Kunnon nauru ja hillitön hihitys sitoo ihmisiä pehmeästi yhteen.  

 

 

Maaret Kallion viisi viisautta armollisempaan lapsiperhearkeen
 

1. Kuuntele lasta sinussa
Palaa mielessäsi omaan lapsuuteesi. Mikä siellä oli arvokkainta? Herkkyys itseä kohtaan lisää myös herkkyyttä lasta kohtaan.

2. Luota tavallisen taikaan
Rutiinit ja ennakoitavuus rakentavat perusturvaa, joka ovat erikoisuuksia tärkeämpää.

3. Kosketa ja kosketu
Fyysinen läheisyys rauhoittaa ja on loistava kipulääke mielen ja kehon murheisiin. Koskaan ei saa olla liian kiire halauksille. Kosketa ohimennen, arkisesti ja lempeästi.

4. Pidä huolta – myös itsestäsi
Lapsi ei opi vain siitä, miten kohtelet häntä, vaan myös siitä, miten kohtelet itseäsi. Kun vanhempi voi hyvin, voi lapsi huokaista helpotuksesta. Ole esimerkki inhimillisestä ihmisestä, älä sankarista.

5. Uskalla tehdä huonosti
Mieti, mikä on tärkeää tehdä hyvin ja mihin haluatte keskittyä perhearjessa. Mutta mieti vähintään yhtä tarkoin, mitä kaikkea voi tietoisesti hoitaa seiskankin suorituksella.

6. Huomaa ja helli hyvää
Usein arvostelemme kriittisin sanoin omaa vanhemmuuttamme. Avaa silmäsi sille, mikä jo toimii ja kantaa. Mikä on tärkeää juuri nyt?

7. Jätä tilaa tunteille
Turvallisuus syntyy siitä, että kotona voi ilmaista mielipahaakin. Lapsi kaipaa tukea suurissa tunteissaan. Jätä aikaa myös ilolle ja leikille. Kunnon nauru ja hillitön hihitys sitoo ihmisiä pehmeästi yhteen.