Ravinnolla on erityisen tärkeä merkitys jo siitä lähtien, kun vauvan kehitys kohdussa alkaa, ja lisäksi kahden ensimmäisen elinvuoden aikana – me kutsumme tätä ajanjaksoa ensimmäisiksi 1000 päiväksi. Tänä aikana kasvun ja kehityksen nopeus on valtava ja terveen lapsen kasvuun tarvitaan oikea määrä ravintoa.
Mutta mitä tapahtuu sen jälkeen, kun lapsesi täyttää kaksi vuotta?
Taaperoikäisenä eli 2–5-vuotiaana lapsi kehittyy edelleen nopeasti. Valtaosa lapsista pystyy kahden ikävuoden tienoilla syömään lusikalla sekä ilmaisemaan itseään osoittamalla haluamiaan ruokia ja sanomaan muutaman sanan lauseita.
Näiden taitojen kehittäminen luo taaperolle myös perustan terveellisten ruokailutottumusten oppimiseksi. Taaperon suun motoristen taitojen, kuten pureskelun ja nielemisen, kehitys jatkuu. Lapsi voi siis syödä kiinteitä ruokia, joissa on erilaisia koostumuksia. Samaan aikaan muut motoriset taidot jatkavat kehittymistä. Lapsesta kasvaa itsenäistyvä taapero, jolla voi olla jo omat vahvat mielipiteensä.
Tasapainoista ja monipuolista ruokaa kasvaville lapsille
On tärkeää tarjota lapsille ruokaa, joka on koostettu tasapainoisesti ja kansallisen ravitsemussuosituksen mukaisesti. Lautasmallia noudattamalla varmistat, että lapsesi saa monipuolisia ruokia ja tarvittavat ravintoaineet. Taaperoiden on syötävä säännöllisesti, mieluiten 3–4 tunnin välein, riittävän energiansaannin varmistamiseksi.
Lautasmallia noudattamalla varmistat, että lapsesi saa monipuolisia ruokia ja tarvittavat ravintoaineet.
Muutama ravintoaine on erityisen tärkeä kasvavalle lapselle. Riittävä raudan saanti on yli kaksivuotiaalle lapselle edelleen tärkeää sekä kognitiivisen että aivojen optimaalisen kehityksen varmistamiseksi. Lapsen luusto puolestaan tarvitsee kasvaakseen riittävän määrän kalsiumia ja D-vitamiinia.
Hyviä lähteitä tärkeille ravintoaineille:
· Rauta: liha, pavut, linssit ja tummanvihreät lehtivihannekset, kuten pinaatti. Raudan paremman imeytymisen varmistamiseksi tarjoa rautapitoisia ruokia yhdessä lasillisen appelsiinimehua kanssa (C-vitamiini auttaa rautaa imeytymään).
· Kalsium: Maitotuotteet, kuten maito, jogurtti ja juusto, mutta myös tummanvihreät lehtivihannekset, kuten pinaatti ja lehtikaali, ovat hyviä kalsiumin lähteitä.
· D-vitamiini: löytyy pääasiassa rasvaisista kaloista, kuten makrillista, sillistä ja lohesta sekä vitaminoiduista maitotuotteista ja munankeltuaisesta. Lisäksi D-vitamiinia saadaan auringosta kesäkuukausina, jolloin iho altistuu auringonvalolle lyhyinä jaksoina.